Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2008 » Квітень » 23 » Почути несказане
Почути несказане
14:13

Тема ВІЛ/СНІДу з кожним роком стає все популярнішою в суспільстві. За неї впритул взялися естрадні виконавці, все активніше проявляють себе громадські організації по боротьбі з цим захворюванням і, як не дивно, з’явилися критики та опоненти діяльності по боротьбі з явищем ВІЛ/СНІДу. Більшість з нас не часто помічають контакт з людьми, що живуть з ВІЛ і починають забувати про епідемію, бо не відчувають небезпеки. Але для кожного українця ця небезпека є не меншою, ніж для людей, які вже відчувають обмеження невиліковної хвороби. Друзі, СНІД поруч з нами кожен день і це такий самий факт, як те що надворі ХХІ століття!

Днями одна з організацій по боротьбі з ВІЛ/СНІД організувала живе спілкування через інтернет на своєму форумі з двома хлопцями, що живуть з цією хворобою. Ми дозволили собі вибрати кілька найцікавіших питань і донести їх до тебе, бо про ці речі нам ніколи не говорили раніше.

Гості: Олексій скажи будь-ласка, наскільки змінилось твоє життя після того, як ти дізнався про свій діагноз?

Олексій: На це питання можу відповісти, що життя моє змінилося, ВІЛ для мене в першу чергу це обмеження ...

Гості: А якщо детальніше, які обмеження? Що найбільше не подобається?

Олексій: Що стосується сексу, це обмеження - тільки презерватив, завжди і скрізь. А на питання коли говорити своєму партнерові (дівчині я маю на увазі) я не можу відповісти до цих пір.

Гості: Мене цікавить чи легко знайти партнера для життя сексу, живучи з ВІЛ? Чи складно будувати сімю?

Олексій: На моє переконання, гідного партнера знайти взагалі складно, є у тебе ВІЛ, чи ні, до речі. Мене не відрізнити від "здорових" людей, ну хіба, що за результатами спеціальних аналізів.

Масим: Хотів би приєднатися і відповісти на питання щодо сексу і сім'ї. На особистому досвіді, та і в принципі вважаю, що людині, що живе з ВІЛ, також і як і будь-якій іншій людині і не важко і не легко все вище перераховане, все залежить від особи людини, а не від його діагнозу!

Гості: Чи відчувається зараз упереджене ставлення оточуючих, суспільства до Вас? Як часто? В яких сферах це набільш відчутно?

Масим: Що стосується упередженого відношення інших, особисто я аніскільки не відчуваю на собі якогось упередженого відношення, раніше такі епізоди зустрічалися. Я не скажу, що готовий відкрити свій статус всім, і скрізь, тому що десь усередині переживаю, не стільки за себе, скільки за своїх близьких, рідних.

Олексій: Я просто про ВІЛ не говорю, із сторонніми людьми, а якщо близькі змінюють своє відношення до мене через хворобу, то це не близькі, а "далекі" і я їх просто втрачаю.

Гості: Чи можуть зустрічатися або жити разом люди, якщо один з них ВІЛ+?

Олексій: Звичайно так! Рідше - це відбувається коли один з партнерів знає про свій статус.

Масим: Вважаю, що можуть! І навіть повинні! Тому що вони ніяк не відрізняються від людей без діагнозу. Питання в дотриманні певних рекомендацій, які втім важливо дотримуватися всім, не залежно від діагнозу, кольору шкіри Адже існує маса інших, не менше, а часто і більш небезпечніших захворювань, наприклад як гепатит С!

Гості: Факт, що в Україні зараз епідемія ВІЛ/СНІД, але мої друзі постійно говорять, що в житті не зустрічали людей з ВІЛ і не знають про таких в своєму середовищі. Хоча зрозуміло, що кожен з нас ледь не щодня перетинається з людьми, що живуть з ВІЛ. Для більшості проблема ВІЛ відходить, як штучна або другорядна. Відповідно вони не приймають участь у подоланні цієї проблеми хоча б через самоосвіту, бо просто не бачать потреби. А дехто навіть стверджує, що це просто зручна тема для відмивання іноземних грошей. Скажіть, на вашу думку, чи не краще було б не приховувати свій статус, щоб суспільство відчуло проблему у повній мірі і, відповідно, доклало всіх можливих зусиль для подолання епідемії. Маю на у вазі не саморекламу, а застосування вербальних символів, тримання в курсі колег по роботі, своє середовище спілкування.

Олексій: Повністю згоден, краще якщо ми зможемо говорити про свої хвороби і не бояться відчуження, а іноді і дій куди радикальніших. Але на жаль, багато людей в нашому суспільстві продовжують мислити штампами і стереотипами. А з приводу "щоб суспільство відчуло проблему у повній мірі і, відповідно, доклало всіх можливих зусиль для подолання епідемії" - сумніваюся! Міністерство охорони здоров'я України (це ті кого ми годуємо) пропоную перейменувати в "Бізнес на крові" - це не жарт, подивіться що відбувається з Туберкульозом і його лікуванням, ось справжня пандемія, а ВІЛ не передається повітрянно-краплинним шляхом...

Масим: Абсолютно згоден! Довгий час епідемії надавали страшного вигляду монстра, лиха, чуми і .т.ін. Потрібно показувати, що у епідемії ВІЛ\СНІД людське, дуже молоде і зовсім не страшне обличчя, але на жаль суспільство ще не готове до цього, просто не всі сприймають це. І проблема молодих людей в тому, що більшість говорить: це не про мене, це про інших...

Гості: Як дорого коштує лікування і для чого воно взагалі, якщо ВІЛ не виліковується?

Масим: Думаю як відповісти простіше. Існує три ключові поняття, ВІЛ-вірус імунно дифіциту людини, ВІЛ-ІНФЕКЦІЯ- інфекція, яка приводить до руйнування імуннітета, і СНІД, як стадія ВІЛ-інфекції. Так от, потрапивши в організм ВІЛ викликає ВІЛ-інфекцію, яка у свою чергу,, невиліковна і приводить до руйнування імунной системи, так от імунна система має властивість відновлюватися, власне дія препаратів направлена на придушення вірусу, а не на повне знищення, при зменшенні кількості ВІЛ в організмі, імунна система відновлюється. От так, сподіваюся я відповів! як ти відмітила

Гості: А дітей ти плануєш, вибач за дуже нескромне питання? І взагалі, це можливо?

Масим: Звичайно планую, причому здорових, красивих, розумних, і планую жити довго, і виховувати цих дітей, і ще хочу побачити внуків!!! Так, люди живуть з ВІЛ можуть мати здорових дітей, існують певні медичні рекомендації. Власне дане питання є мотивом для того, щоб знати свій діагноз, для того, щоб мати здорових дітей.

Гості: Я думаю, що коли ситуація невідворотня, то зміни до неї відношення... І СВІТ СТАНЕ КРАЩЕ!!!

Повну версію спілкування ти можеш побачити на форумі організації «Всеукраїнська Мережа людей, що живуть з ВІЛ»:http://network.org.ua/forum/

Діалог упорядкував Туренко Єгор.

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1152 | Додав: Єгор | Рейтинг: 3.0/1 |
Всього коментарів: 1
1 Kamren  
0
Such a deep asnwer! GD&RVVF

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz