Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2008 » Вересень » 18 » «Бюджет – 2009: гарні гроші - гарним людям!»
«Бюджет – 2009: гарні гроші - гарним людям!»
01:53

«Ми ділили апельсин. Нас багато - він один». Схожа ситуація складається і з Державним бюджетом України на 2009 рік. 13 вересня після  майже 4–х годин обговорення його проект був затверджений у першому читанні, 16 вересня – презентований громадськості. Слід відразу зазначити, що до моменту остаточного затвердження (друге читання) часу багато, тому розмір деяких «скибочок» головного фінансового документа країни ще може істотно змінитись.
 

Перш за все Прем’єр – міністр відзвітувала про реорганізацію «кошторисних відносин» між Державним та місцевими бюджетами. Планується, що місцеві грошові кошики отримають більше можливостей для забезпечення ключових функцій місцевого самоврядування. Простіше – місцеві громади мають самі мудро вирішувати «куди, скільки, навіщо», питати у відповідальних осіб «де взяли, куди діли», а останні – від мера до друкарки – дзвінко і чесно звітувати! Зокрема, на місцях залишають 100% зборів по транспорту, стільки ж за забруднення навколишнього середовища. Юлія Володимирівна не без гордості пригадала про земельні аукціони, ще раз люб’язно запросила мерів всіх міст долучитись до реформування «на їх же користь», але мило натякнула на «гострозоре око» урядових контролерів.

Сильна економіка – основа процвітання всієї країни. Взявши на озброєння улюблену тезу свого щирого критика В. Литвина, пані Тимошенко заходилась поліпшувати життя українців на міцних засадах економічного прагматизму. Спочатку затвердили Проект Державної Програми економічного та соціального розвитку України на 2009р., а далі гармонійно виписали основні статті уже реально збільшених (на 79,5%) видатків розвитку «в кожній галузі, в кожній сфері».

«Незважаючи на світові фінансові кризи та нестабільність у світі, незважаючи на певні кризові явища в українській політиці ми дійсно бачимо стабільно зростаючу економіку» - Прем’єрці дійсно є чим пишатись! Предмет особистої гордості – «дуже рекордний показник» зростання ВВП. Вдалося не лише подолати його постійну стагнацію і за 8 місяців роботи зафіксувати зростання «головного індикатора розвитку економіки» на позначці 7,1%. На 2009 рік зростання ВВП задекларовано в розмірі 6%, але за умов плідної роботи та при «нормальній злагодженій політиці» цифра має змінитись (зрости, певна річ!). Дуже зросла валова додана вартість: сільського господарства – на 24,4%, торгівлі – на 10,7%, транспорту і зв’язку - на 8,3%, переробної промисловості – на 7,5%. Спостерігаються високі темпи зростання інвестиційної та інноваційної складових української економіки. Тому на 4,5% збільшили фінансування ядерної галузі, майже втричі більше коштів виділено на ракетну індустрію. Чи не вперше приорітетними визнали науку і культуру. Фінансування освіти збільшили на 33%, проектів Академії Наук – на 55%, Академії Аграрних Наук – на 43%. Видатки на культуру становитимуть 7,1 млрд. грн., особливу увагу приділятимуть розвитку національної кінематографії.

«Технологічний прорив» в індустрії теж будуть продовжувати. Обіцяють масштабну реконструкцію виробництва і боротьбу зі «знищенням» багатого людського потенціалу України. Прем’єр – міністр не раз наголошувала на необхідності підтримки енергетичних інновацій та, особливо, на ефективному використанні існуючих паливно-енергетичних ресурсів країни. Вугільна галузь має забезпечити енергетичну незалежність держави, тим більше, що запасів цього «стратегічного продукту» в нас вистачить ще років на 500. Для всіх потреб «від А до Я»! Тому фінансування галузі збільшено вдвічі (на 14,8 млрд. грн.), а популяризація «важкої, але потрібної» роботи шахтарів вже підкріплена Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці». Особливої уваги заслуговує «болюча галузь» - НАК «Нафтогаз» треба виводити з банкрутства. Але так як вперше цього року  у сховища був закачаний вже український газ, то є надія оминути (чи хоч мінімізувати) щорічну «газову кризу».

Рекордно високі темпи розвитку машинобудування, сільгосптехніки зокрема, мають забезпечити перехід до високоефективного аграрного та агропереробного виробництва. Уряд обіцяє державну підтримку вітчизняного АПК в умовах СОТ та нарощування продуктивності галузей рослинництва і тваринництва. Підтримується збільшення експорту (зараз він зріс на 44%), адже Україна як експортер має всі шанси стати гідним конкурентом на світовій експортній арені. Зменшується зовнішній державний борг, рівно як і негативні показники зовнішньоторговельного сальдо. Пані Прем’єр зауважила про необхідність розбудови транспортних доріг – в цю галузь мають прийти серйозні світові підрядники, та ще раз заспокоїла громадськість: «Євро 2012» в Україні відбудеться, все встигнемо, все профінансуємо.

Слід зазначити, що дефіцит Держбюджету становить 1,4% від розміру ВВП, витратна частина перевищує доходну на 17,4 млрд. грн. Подолати його планують в першу чергу за допомогою детінізації економіки. Вже затверджена багатофункціональна комплексна програма «Електронна Митниця», що має забезпечувати якісний моніторинг всіх експортно-імпортних товаропотоків, викривати тіньові схеми, допомагати боротись з корупцією.

Прем’єр оптимістично зазначила, що позитивні тенденції поточного року створюють базу для економічного зростання в році наступному. А це – реалізація кабмінівських зобов’язань насамперед в соціальній сфері. Тому підвищувати якість життя кожної людини будуть ретельно і старанно – навіть не намагайтесь від такого блага ухилятись. Плата – чисто символічна, електоральна.

Перш за все слід підкреслити збільшення витрат на оплату праці (на 34,4%). Вже з 1го вересня цього року вся бюджетна сфера отримає нову зарплату. Вперше прожитковий мінімум був підвищений до рівня мінімальної зарплати, планується збільшити фінансування Пенсійного Фонду на 37,7%. Зокрема, шахтарські пенсії будуть становити 80% від зарплати (це ж як у держслужбовців!).
Уряд наполегливо працює над вдосконаленням фінансових механізмів забезпечення населення доступним житлом – насамперед через створення масштабної системи іпотечного кредитування. Заплановано збільшити стратегічні капітали «Укрексімбанку», «Ощадбанку» та Державної іпотечної установи. Тому, якщо їм пощастить взяти на світовому ринку дешеві позики, українці матимуть змогу купувати житло в кредит на дуже вигідних умовах.  Відчутно знизити вартість житла має і ліквідація «зборів» з будівництва.

      Юлія Тимошенко знову згадала про необхідність масштабних реформ в «армійській» галузі. Для переходу на контрактну армію вже з 1го січня 2009р є всі фінансові можливості, а для солдатів «нового стандарту» -  привабливі стимули. Це і 100% фінансування всіх армійських потреб, якісна підготовка, вступ до ВНЗ «на бюджет» і без іспитів, і пільги на придбання житла.

Особливу увагу приділятимуть «соціально вразливим» верствам населення, збільшено допомогу інвалідам. Кошти на дітей, над якими встановлено опіку зросли в 2,4 рази, в 10 разів збільшено розмір одноразової компенсації при встановленні інвалідності постраждалим від аварії на ЧАЕС.

Ще одна «соціальна приємність» - знецінені заощадження таки повернуть – прямими видатками з Державного бюджету та за рахунок чесної і прозорої приватизації. 6,5 млн. українців вже отримали перший транш (1 тис. грн.) – за 2 роки з цим уже «заполітизованим» процесом повернення вкладів буде покінчено!

«Симпатичною» має стати і галузь охорони здоров’я – видатки на неї збільшили на 54,7%. Пропонується відмовитись від централізованої закупки деяких ліків, обіцяють встановити чіткий контроль над якістю медпрепаратів. Крім того, значно зросли видатки на екологію та здійснення протипаводкових заходів. Проблеми ж краще (і дешевше!) передбачити, ніж потім вирішувати!

 Юлія Тимошенко стверджує, що за цими бюджетними цифрами стоїть послідовна, виважена та ефективна політика її уряду. А ще – доля всіх українців, що значно важливіше!
                                                  
                                                                                  Голуб Марія
 
Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1436 | Додав: Romashka | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 1
1 Gabriel  
0
I raelly needed to find this info, thank God!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Вересень 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz