Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2008 » Листопад » 10 » ОСВІТА: ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ
ОСВІТА: ПОГЛЯД У МАЙБУТНЄ
17:32

          За народною мудрістю, сани потрібно готувати ще влітку. Схоже, Український Центр Оцінювання Якості Освіти (УЦОЯО) сприйняв цю тезу як керівництво до дій. Тому до наступної вступної кампанії почали готуватись як до виборів – на наступний же день після їх проведення. Зважаючи на високий рівень «заполітизованості» процесу та врахувавши гіркий досвід «істерик та спекуляцій» 2008 року, наші головні освітяни пішли на деякі нововведення. Найперше – реєстрація учасників ЗНО-2009 починається набагато раніше – вже з грудня поточного року.

            Найголовніший пріоритет – з 2009 року планується прибрати «дуальну» систему тестування: «критеріальна»          шкала оцінювання (12 бальна, стандартна) має бути замінена «рейтинговою» (100 бальна, тестова). Іншими словами, результат ЗНО буде зарахований як результат державної атестації. Якщо ж вірити експертам, таке «спрощення» явно не стане корисним. Мороки з розробкою і адмініструванням тестів значно поменшає, але ж закінчення школи і вступ до ВНЗ – різні задачі. І розробити єдиний універсальний тест досить складно. А нова система, що має поставити всіх у рівні умови все одно потребує адаптації під стандарти шкільної програми, які у нас весь час змінюються і доповнюються. Тому певну «свободу вибору» поки що залишають: якщо проводиться іспит з обов’язкового предмету, то учень матиме право складати його або у вигляді ЗНО, або традиційної державної атестації.

            Виміряти успіх вступної кампанії – 2008 та розставити пріоритети на наступний рік досить непросто. Якщо розглядати ЗНО як інструмент боротьби з корупцією – успіх безперечний. Проте це лише «додатковий бонус» і тепер більше часу потрібно буде приділити «больовим точкам» - проблемі якості тестів зокрема та довіри до ЗНО взагалі.  Вже зрозуміло, що розробка оптимальних якісних тестів потребує залучення справжніх фахівців – професіоналів. В Україні багато талановитих викладачів, проте експерти твердять, що на підготовку спеціаліста - розробника тестів потрібен щонайменше рік. При цьому фахівець має бути задіяним на повний робочій день та знаходитись в постійному контакті з учнівською, викладацькою та громадською аудиторіями. Згадують і про заходи безпеки та конфіденційності – саме для розробників! Недарма ж в деяких європейських країнах їх імена взагалі ніде не публікуються. Доречи, чинним законодавством України досі не передбачено правової чи адміністративної відповідальності за порушення процедури ЗНО чи перешкоджання її реалізації. Втім, немає і законодавчої основи для впровадження єдиних тестів для всіх без виключення ВУЗів країни.

            Взагалі, сама система освіти в Україні від початку будувалась на принципі, що при вступі до ВНЗ абітурієнт відразу потрапляє на обрану ним спеціальність. Тому додаткових іспитів на знання окремих «фахових» предметів в 2009 році все одно не уникнути Але вже цього року кожен ВНЗ зобов’язаний оприлюднити список власних іспитів на кожну спеціальність  - без права потім його змінювати. Отже, майбутні абітурієнти матимуть більше часу для підготовки.

            З 2009 року планується зменшити перелік пільгових категорій: як за «фізичними» критеріями, так і за «формальними» (наявність золотої/срібної медалі, сертифікату про закінчення довузівської підготовки, тощо). Дуже бажано було б вдосконалити процедуру подання абітурієнтами апеляції, по можливості «розвести у часі» проведення ЗНО і навчального процесу, підвищити якість громадського моніторингу процесу.

            Але головна проблема освітньої реформи в іншому. Треба визнати, що тепер ми перевіряємо знання, а не здібності. І принцип рівності, що часто ризикує перетворитись на «зрівнялівку» аж ніяк не сприяє виявленню та підтримці талановитих і обдарованих, хай навіть лише у якійсь конкретній сфері…

            УЦОЯО – державна установа з відповідними джерелами фінансування. Є ще «доповнення до урядових дій» -  Програма сприяння незалежному тестуванню, що фінансується США. Закордонні помічники обіцяли всіляко допомагати, але основні кошти на реалізацію цього «безперечно дорогого освітнього проекту» (так ЗНО називають самі розробники) має дати Україна. І головний ризик зараз полягає у тому, що Держбюджет-2009, який вже планується як «найбільш економний», просто не витримає ще й цього «освітнього навантаження». Отже, всі корисні ініціативи так і залишаться чекати кращих фінансових часів!           

 

                                                                               Голуб Марія

 

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1280 | Додав: Romashka | Рейтинг: 3.0/2 |
Всього коментарів: 2
2 Kannan  
0
The answer of an exetrp. Good to hear from you.

1 Aamir  
0
Phneomenal breakdown of the topic, you should write for me too!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Листопад 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz