Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2009 » Лютий » 4 » ПРАВО НА ЗМІНИ
ПРАВО НА ЗМІНИ
12:46

                                     Ера безпринципного споживацького нахабства скінчилась кризою – і зараз всі знаходяться в очікуванні змін! Обов’язково з’являться відповідні фінансові, політичні, наукові та економічні рішення. І нам потрібно визначитись, що Україна – сильний учасник цього процесу, а не чекати «на лаві запасних». Саме час політикам та громадським діячам всіх рівнів та дислокацій демонструвати свою професійність та ефективність вже не обіцянками, а формуванням такої державної моделі, що забезпечить Україні конкурентоздатне існування в жорстокому глобалізованому XXI столітті.
 

 Звичайно, потрібна комплексна перебудова економіки, зміна «правил гри» у кожній галузевій сфері життя країни. Але насамперед – необхідно провести масштабну Конституційну реформу – першочергово для місцевого самоврядування! Про це давно і багато розмовляють теоретично - згадаймо, що 2008 р. навіть був офіційно оголошений Роком Конституційної Реформи! От тільки на практиці нічого не робиться… Дуже прикро, адже від цього страждає якість послуг, які місцеве самоврядування (найближчий до людей рівень здійснення публічної влади) зобов’язане надавати громаді.

         Конституційних «огріхів» і недоліків, що потребують термінової ліквідації точно вистачить на всіх трьох суб’єктів законодавчої ініціативи, що діють в Україні. Скоріше НЕ діють або Імітують Бурхливу Діяльність. Доречи,  «від чого суспільству більше шкоди» – велике питання! Як би там не було, але з нечіткістю конституційного визначення «районів у місті» та з нераціональним співвідношенням інститутів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій ще можна якось змиритись. Так само можна ненадовго закрити очі на помилки у субделегуванні повноважень, на появу все нових і нових «неживих» локальних нормативних актів, тощо. Але як можна допускати ситуацію, коли «зверху» чітко прописуються повноваження і ОБОВ'ЯЗКИ, а фінансування на них – НУЛЬ! Або як продовжувати гідно триматись в очах світової спільноти, коли в нашій країні взагалі відсутні конституційні основи регіонального самоврядування, що прямо суперечить Європейській Хартії! А владне тріо Президент – Уряд – Парламент спромоглися за минулий рік підготувати і прийняти лише сім(!) законів стосовно місцевого самоврядування. Можливо через те, що де-факто гарне і правильне гасло «Всю владу – регіонам!» дуже чітко асоціюється з окремою політичною силою. Принаймні, фонетично…

         Окремої уваги потребують численні бюджетні проблеми нашого регіону. Вони наочно демонструють, що нам не лише потрібно залучати громаду до визначення пріоритетів у формуванні бюджету – щоб мільйони витрачались не на ремонт дупел чи «привітальні» рекламні щити по всьому місту. Потрібно кардинально змінювати і саму ідеологію формування кошторису, робити його більш інвестиційно спрямованим. Адже за показниками інвестиційної привабливості Херсонщина – в п’ятірці лідерів, але за кількістю реалізованих інвестпрограм – стабільно «пасе задніх». Але найбільша проблема в тому, що у нас погано рахують, а з прогнозами помиляються частіше синоптиків. Два на два ще якось помножать, а от у що для громади виллється цьогорічний вихід бюджету хай навіть не в мінус, а в нуль – розрахувати не спромоглись. Як не ризикнули і чесно звітувати – скільки ж ми недоотримаємо через скорочення робочих місць, міграції бізнесу «в тінь», зниження надходжень податків з фізичних осіб, зупинку бюджетоутворюючих підприємств! Причому залишається мало ілюзій, що цей розрив вдасться перекрити за рахунок «2го кошика» - надходжень від продажу землі та комунальної власності.  А так у пересічного херсонця складається враження, що у нашому місті, як в Багдаді – «все спокійно!».

         Відповідальність за таку ситуацію нести всім і кожному, це потрібно визнати. Тому що для досягнення результату потрібна виважена, професійна, а головне – консолідована позиція влади і громади! Прозорі та зрозумілі відносини у бюджетній політиці регіону, можливо, будуть не до смаку деяким «відповідальним особам». Проте люди мають усвідомити, що краще «Знати і Змінювати», ніж «відсторонитись та критикувати». Тим більше, що право діяти  у напрямку обох «З» нам гарантовано Конституцією!

 

                                                                               Голуб Марія

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1725 | Додав: Romashka | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 3
3 Gabby  
0
Why do I bother calilng up people when I can just read this!

2 Star  
0
If not for your writing this topic could be very conovluetd and oblique.

1 Mavka  
0
класна стаття

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz