Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2009 » Квітень » 14 » ЕВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ
ЕВРОПЕЙСЬКІ СТАНДАРТИ ДЛЯ УКРАЇНСЬКОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ
15:50
                                                 Засоби масової інформації, що по праву іменуються «четвертою владою», згідно обраній місії мають бути «дуже чуттєвими» до потреб споживача, найбільш відкритими до діалогу. А натомість маємо безліч шаблонних видань, замовних матеріалів, купу бруду, «джинси», чіткий поділ на декілька «таборів». Останнє визначає зміст, а інколи і рейтинг. Сучасний медіа продукт - основний інструмент формування суспільної думки та світобачення людей. Це добре усвідомлюють ті, хто «замовляють музику», а відповідно і регулюють гучність «народного гласу». І вдало цим правом користуються – як на місцевих рівнях, так і на державному.
   Необхідність вдосконалення існуючої ситуації очевидна - «служителям пера» слід і далі професійно працювати з фактами, дотримуватись кодексу «журналістської етики», вміло презентувати громадськості себе і свою творчість, при цьому послідовно рухаючись до європейських медіа стандартів. І пам’ятати про свою просвітницьку місію для всього суспільства – адже зміни на краще не завжди потребують гармат чи стусанів біля трибун. Інколи більш ефективним є підвищення рівня соціальної свідомості – тут і мають попрацювати журналісти! Тому щорозумних та свідомихукраїнцівбуде складніше обдурити, використати, примусити прийняти нав’язані стандарти! Важливий аспект – у цьому процесі, окрім журналістів, мають приймати участь представники влади та суспільства – тоді результат гарантовано! Звісно, за умови дотримання «правил чесної гри»… 
     Про необхідність побудови такого діалогу говорять давно, нарешті настав час рішучих дій. Саме тому, за сприянням Європейської Комісії та Ради Європи, в Україні стартував проект «Сприяння впровадженню європейських стандартів до українського медіа простору». Для реалізації запланованого обрали шість обласних центрів, зокрема і Херсон. Проект буде здійснюватись у трьох окремих, але взаємопов’язаних напрямках: зміцнення правових рамок для медіа, підвищення етичних стандартів журналістики, а також підтримка постійного діалогу з представниками влади і громади. Цікаво, що важливим завдання є вироблення рекомендацій щодо зміцнення такого співробітництва і на регіональному, і на державному рівнях. Робота обіцяє стати плідною і дуже різноплановою: передбачені семінари, тренінги, конференції, теледебати, обмін досвідом з іншими регіонами, навчальні візити до країн ЄС. Часу вдосталь – «план дій» вже розписаний до квітня 2010. Серйозність намірів засвідчує і список реальних та потенційних партнерів проекту: Херсонський Центр Соціального Партнерства (регіональний рівень) та Національна комісія з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі (державний рівень). Очікується «увага і підтримка» також від Національної ради з питань телебачення і радіомовлення та Комітету ВР з питань свободи слова і Міністерства юстиції – їм же потім опрацьовувати і впроваджувати всі місцеві ініціативи.
     В Херсоні проект вже стартував – минулого тижня відбулась перша робоча зустріч. Для подальшого діалогу було обрано дуже важливу і справді актуальну тему - «Архітектурний та естетичний вигляд міста», доповнену ще десятьма уточнюючими підпунктами (від «питань незаконної забудови» - до «проблем непрозорої процедури виділення земельних ділянок»). Заявлена претензія на масштабність та комплексність обраної проблеми вимагатиме від усіх учасників значних зусиль. Комусь доведеться навчитись говорити правду, комусь – виправдовуватись, пояснювати, вказувати на «крайнього», декому – потренувати «сірі клітини», іншим – цікаво про все почуте-побачене написати. Але від усіх без включення вимагається зацікавленості у швидкому вирішенні конкретної проблеми. «Специфіка діяльності» представників влади, можливо, трохи і завадить її представникам, але всі останні зрозуміють і спробують вибачити - за умови присутності хоча б натяку на «розуміння провини» (якщо її доведуть) і відсутності спроб завадити реалізації поставлених завдань! Здобути корисні «вміння і навики» часу залишилось до наступної зустрічі діалогової групи, що орієнтовно запланована на кінець травня!
     Належні знання потребують відповідних зусиль… Але справжня відданість справі та бажання постійно самовдосконалюватись неодмінно стануть гарним стимулом для розвитку нашої професійної журналістики. Інноваційні проекти, професійні представники влади і суспільства, креативні журналісти– кожен, хтомаєвисокий рівень моральної відповідальності за свою діяльність- разом забезпечать створення в Українімедійнихкампанійнового стандарту, які будутьспрямовані на захист суспільних інтересівусієї громади!

 

                                                                                            Голуб Марія

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 4580 | Додав: Romashka | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 2
2 Наталя  
0
Ліна, будь ласка, зконтактуйте зі мною om222@ukr.net

1 Ліна  
0
А чи стосується проекту тема висвітлення в ЗМІ проблем та багатогранності життя людей з обмеженими можливостями? На мій погляд, цієї теми торкаються тільки у зазначені «календарні» дні і то, більшим чином формально, що ні як не відповідає європейським стандартам.
Якщо проект передбачає охопити і цю сферу громадського життя, то хочу запропонувати свою кандидатуру для участі у ньому.
За фахом – філолог, за професією – журналіст (працювала та співробітничала у місцевих ЗМІ), за життєвими обставинами – людина з «обмеженими можливостями»,якій випало подивитися на світ під різними кутами зору. Маю багато творчих та практичних ідей що до розширення спектру впливу ЗМІ на зазначену проблему. Дуже сподіваюсь на співпрацю.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz