Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви купуєте для себе книжки?
Всього відповідей: 45
Головна » 2009 » Березень » 16 » ВІЧНОЇ ПАМ’ЯТІ, СВІТЛОЇ ШАНИ!
ВІЧНОЇ ПАМ’ЯТІ, СВІТЛОЇ ШАНИ!
10:52
                         
        Історія самоствердження української нації, трагічна та динамічна водночас, рясніє яскравими і талановитими особистостями. До когорти видатних українців відносять державних діячів, поетів і письменників, науковців та митців… І окремо, ніби на п’єдесталі пошани, сяє зірка Тараса Григоровича Шевченка! Для нас і для всього світу він назавжди залишиться феноменом надзвичайної обдарованості, геніальності, самобутньої індивідуальності!
 

         На знак вшанування пам’яті Великого Кобзаря минулого тижня у малій залі херсонського музичного училища відбувся Шевченківський Вечір. Студенти та викладачі училища культури, музучилища, херсонські барди та кобзарі намагались представити глядачам всю багатогранність таланту Великого Українця. Адже він був і тонким ліриком, і творцем довершених епічних поем,  а ще видатним драматургом та віртуозним майстром пензля. Але насамперед – співцем української душі і долі! Його справедливо визнали основоположником нової української літератури, новатором у царині мистецтва, вплив Шевченка на різні сторони духовного життя нації відчувається і сьогодні. Саме тому дуже близькою і зрозумілою навіть крізь віки залишається шевченківська поезія. Зокрема, майстерністю постановки та високою технікою виконання глядачам особливо сподобалась інтерпретація знаменитої містерії «Великий льох». Занурившись в атмосферу шевченківської поетики розумієш, що його слова – справжній Божий Дар, посланий українському народу. А в сучасну «годину негоди»  вони звучать особливо сильно, знов і знов повертаючи нас до вічних закликів Шевченка -  духовного провидця, пророка української нації…

         Твори Кобзаря вражають надзвичайною милозвучністю та своєрідною магічною красою. Особливо якщо покласти їх на музику! З величезною насолодою всі присутні слухали «Думу про зруйнування Січі» у виконанні кобзаря Євгена Вітрука та бардівські твори Андрія Якубенка. Зусиллями співачки Наталії Мазур та гурту «Венцерада» було навіть створено нову форму сприйняття творчості видатного лірика – «шевченківські пісні»! Пошук нестандартних підходів до розуміння поета є дуже цінним, адже кожне нове осмислення його феномену ніби нагадує нам про можливість справедливо пишатись національною неповторністю українського мистецтва!

         Звернувшись до історичної практики, світової і власне європейської, можна знайти безліч прикладів, коли «успішними» націями стають лише ті, в яких дуже сильною є національна самоідентифікація. Це передбачає, насамперед, пріоритет культури та моралі на найвищому, державному рівні. Такі категорії повинні існувати самостійно, але в той же час залишатись важливою складовою всіх інших аспектів життя країни – політичного, соціального, навіть економічного! Отже, наша автентично-українська культура, якщо її поважати, плекати і розвивати, обов’язково забезпечить політичний успіх та економічний добробут нації. І саме тому «в сімї вольній, новій» світла пам'ять про Великого Кобзаря буде жити вічно!     

                                                                                                Голуб Марія

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1643 | Додав: Romashka | Рейтинг: 5.0/1 |
Всього коментарів: 1
1 NaZZZar  
0
Дуже сподобалось! Написано супер, бо читаєш - і починаєш жалкувати, що той захід не відвідав!:)

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz