Меню сайту
Розділи новин
Гроші по-херсонськи [5]
Культура та відпочинок [15]
Cуспільно-політичне життя [45]
Афіша та анонси [25]
Люблю поїсти [7]
Наше опитування
Як часто Ви відвідуєте вистави театру ім. М. Куліша?
Всього відповідей: 63
Головна » 2009 » Квітень » 2 » РОСІЯ VS НАТО: УКРАЇНСЬКІ СТАВКИ «ВЕЛИКОЇ ГРИ»
РОСІЯ VS НАТО: УКРАЇНСЬКІ СТАВКИ «ВЕЛИКОЇ ГРИ»
11:29

                                            Глобалізована реальність XXI століття активно впливає на зміну акцентів у сучасних міжнародних відносинах. Політична поляризація, зростання економічної конкуренції за ринки збуту і ресурси, безперервні терористичні загрози та «гра сильних» на геополітичній карті – список викликів сьогодення можна продовжувати! Актуальність питань колективної оборони спричинила реформи у багатьох країнах, але основний тиск щодо необхідності змін відчувають молоді демократичні креатури, зокрема і Україна. Зрозуміло, що виконавцями реформ мають стати кваліфіковані та свідомі професіонали. Саме тому минулого тижня в Херсоні відбувся семінар «Євроатлантична інтеграція України: проблеми, завдання перспективи.» Захід організували Інститут Європейського Поступу (Київ) та Південно-Український Центр розвитку громадянського суспільства – за сприянням Фонду Германа Маршалла.

         Серед присутніх було багато депутатів місцевих рад Херсонщини, Одеси та Миколаєва, державні посадовці та журналісти. Лекторами семінару стали Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Латвія Й. В. пан Атіс С’янтіс, аташе з питань оборони Посольства Латвійської Республіки підполковник Зігмундс Балодіс, аташе з питань оборони Литовської Республіки полковник Сігітас Буткус, представник Бюро з питань Євроатлантичної інтеграції секретаріату Кабміна С. Терешко, О. Макобрій з Національного центру з питань Євроатлантичної інтеграції України та самі організатори. Інформаційне поле заходу було дуже різноплановим – тренінги, дискусії, лекції, а також практичні завдання – наприклад, моделювання сесії міської ради. Дуже цікавим став і список тем для обговорення: виникнення та діяльність НАТО, шлях до нього Латвії та Литви, співпраця Альянсу з Україною та Росією, можливі шляхи розвитку нашої держави. Крім цього була проведена зустріч пана Посла і підполковника З. Балодіса з громадськістю Херсона.

         Головне завдання – налагодити діалог між представниками дипломатичного корпусу, експертами, депутатами та членами неурядових організацій всі учасники виконали на «відмінно». Вдалось обговорити дуже актуальні для нашої країни питання, отримати нові знання та зробити висновки. Наприклад, як нарешті правильно оцінити і використовувати всю багатогранність України та її важливе, а тому і небезпечне географічне розташування. Так, ми опинились між ЄС І Росією в економічному аспекті, між Росією та НАТО – в «оборонному». Завдяки існуючій кризовій реальності нас уже не так активно кудись запрошують, але натякають, що час відпрацьовувати власну модель зовнішнього розвитку. Більш того – зробити її динамічною та справді загальнонаціональною. Адже можна рухатись до стандартів «кращого життя», при цьому уникаючи дій та позицій, що викликають гостру соціальну напругу!

         Для обрання правильної стратегії реформ найвище державне керівництво (мається на увазі процес, а не персоналії) та діяльність України на міжнародній арені мають бути взаємопов’язаними. Тому для успішного досягнення мети необхідно застосовувати такий універсальний, але автентично український підхід, який розглядатиме євроатлантичну інтеграцію та внутрішню політику як частину єдиного цілого. Адже «фактор людини» ( у контексті цієї теми – фактор «народного вибору») теж потрібно враховувати і активно впливати на його формування. В першу чергу – інформаційно! Мається на увазі і просвітницька діяльність, і відвертий діалог найвищих керманичів з народом. Тому подібні заходи є дуже важливими, адже вони проводяться на засадах об’єктивності та відкритості до конструктивного діалогу!  А ще, це надзвичайно широке комунікативне поле, яке дозволяє обмінюватись думками, почути позицію людей, інтегрованих до процесу «зсередини» і , звичайно, висловити власну точку зору. В результаті починаєш розуміти, що між сучасними українцями і жителями омріяної «шенгенської зони» немає ніякої різниці. Невимушене спілкування, що ґрунтується на щирості та відкритості дозволяє відчути себе «європейським українцем», «українським жителем Центральної Європи», просто громадянином держави Україна. Незалежної, суверенної – і далі за Конституцією! Адже будь-які бар’єри - мовні, освітні, навіть ментальні вже давно і успішно подолані!   

         Один з головних висновків – Україна має самостійно, послідовно і цілеспрямовано пройти нелегким шляхом «змін на краще». При цьому всі експерти зазначали, що реформи мають стосуватись не лише глобальних питань. Велику увагу потрібно приділяти також сферам ЖКГ, освіти, новим стандартам економічної діяльності. Головне – застосовувати комплексний підхід і працювати на результат! Як влучно зазначив пан Посол, добробут і стабільність нам «згори» не подарує ні ЄС, ні НАТО, ні Росія… Згадується слоган відомої фірми, який став девізом багатьох чемпіонів Світу. «Just do it!» - що рідною мовою звучить як «Просто зробіть це!».  Отже, від громадян вимагається активної участі у виробленні стратегії і тактики для розбудови нашої державності, а від головних політиків та відповідних міністерств – використовувати «народні підказки» при ухваленні рішень. А ще – бути просто гідними високої честі приймати ключові для всієї країни рішення!

         У складному процесі реформ та змін і надалі існуватимуть різні погляди, оцінки, підходи та переконання. А ми повинні звести їх в одну національно орієнтовану істину! Зараз це майже неможливо зробити, але щасливе майбутнє України варте значних, хай навіть титанічних зусиль!

                                                                                           Голуб Марія 

Категорія: Cуспільно-політичне життя | Переглядів: 1707 | Додав: Romashka | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 1
1 Ireland  
0
Heck of a job there, it absoultley helps me out.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Форма входу
Календар новин
«  Квітень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Пошук
Друзі сайту
Статистика

Copyright MyCorp © 2024
Створити безкоштовний сайт на uCoz